Café / Om oss

Erik Larsgården - Café & butik i södra Dalarna

Vi bakar allt fikabröd själva på gården. Allting är laktosfritt & vi har flera glutenfria alternativ. Vi har som vanligt goda matiga smörgåsar & glasskylen är fylld. 
Unika dalamålningar & trädgård vid sjön.

Öppet dagligen 10.00-18.00 fram till söndag 1 september då vi stänger för säsongen 2024.

Historia 

Erik Larsgården i Brovallen
Under hundratals år innan riksväg 70:s nya sträckning 1987 utgjorde Brovallen den första anhalten i Dalarna för bägfarande söderifrån. Byn med sina fyra storgårdar Erik Lars, Hans Pers, Mats Ers och Lisas var en välkommen rastplats för de resande. 

Tack vare läget intill den stora allfarvägen fick Brovallen tidigt krogverksamhet. Gårdarna tog dessutom på sig ansvaret för postens befodran mellan Broddbo i Västmanland och Avesta i Dalarna. 
Därigenom befriades man från andra pålagor, till exempel ansvar för att hålla soldat. Men uppdraget med postbefodran innebar också risker. Flera grova rån har ägt rum efter den vidsträckta Långheden.

Förste kände ägaren hette Erik Larsson
Förste kände ägaren av Erik Larsgården är den Erik Larsson som enligt kyrkböckerna var bosatt här på 1730-talet. Två generationer senare gick gården ur hans släkt och en ny familj med anor från Västerfärnebo och Grytnäs flyttade hit omkring sekelskiftet 1800. 

Huvudbyggnaden från 1700-talet.
Den nuvarande mangårdsbyggnaden uppfördes som parstuga på 1700-talet. På 1820-talet tillbyggdes en våning. I festsalen på övervåningen finns årtalet 1822 och den dåvarande ägaren Isac Isacssons namn.
Till Erik Larsgården hör även ett härbre, ekonomibyggnader och lillstuga.

På lillstugans grund ovanför källardörrenstår "AES 1878". Initialerna står för Aron Eriksson (1840-1907) och 1878troligen för byggnadsåret. Aron Eriksson Var farbror till skalden och Nobelpristagaren Erik Axel Karlfeldt (1864-1931) och kom hit 1863 genom giftemål med en dotter i gården.

 

Gården ur släkten efter 150 år
Aron Erikssons son Johan Alfred Eriksson (1877-1945) övertog gården, men efter hans bortgång gick den ur släkten efter 150 år. Under två decennier användes gården därefter främst som sommarbostad. 

Fynd av dalmålningar
När Erik Larsgården efter 20 år blev tillsalu förvärvades den 1965 av Folkärna kommun. Gården omvandlades till kultur- och trivselgård och blev populärt utflyktsmål i bygden.
I samband med restaureringen upptäcktes bakom flera lager av tapeter åtta dalmålningar. De täckte helt och hållet väggarna i ett förrådsrum och var det största fyndet i sitt slag på 30 år. Det blev mycket uppmärksammat. 
Med stor omsorg och pietet restaurerades dalamålningarna. Fem av dem visade sig vara utförda av Snarf Anders Andersson (1795-1850) från Ullvi i Leksand. De övriga tre hade den livfulle berättaren Ifwares Daniel Andersson (1799-1870) från Rovgärdet i Rättvik som upphovsman. 
I gästabudssalen på övervåningen finns ytterligare några dalmålningar med bibliska motiv. De är utförda 1822 av okänd konstnär.

Huduvsakligen bibliska motiv
Genomgående handlar det om bibliska motiv, med Ifwares Daniel Andersson har på sitt personliga vis även skildrat Gustav III:s statsvälvning 1722 i form av en ryttare med vita armbindlar. "Jag rider på blacken min rett bra" står det på en förklarande text till målningen av ryttaren med sabeln i högsta hugg och hållande tygeln lite löst i ena handen.
Konsthistorikern Svante Svärdström /1906-1987) drog med sin erfarenhet slutsatsen att Snarf Anders Ersson antagligen utfört sina dalmålningar på plats i Erik Larsgården, medan Ifwares Daniel Andersson hade målat sina på annan plats och därefter fått dem uppsatta här. 

Kommunal kulturgård
Under kommunens ägare bjöds det under följd av år på underhållning från Erik Larsgårdens utescen vid kärrsjön och det serverades kaffe med hembakat bröd. Särskilt Erik Larsgårdens äppelkaka blev berömd. I de små bodarna blomstade hantverksfliten med tillverkning och försäljning av dalahästar, textilier och annan hemslöjd. År 1983 gästade kungaparet Erik Larsgården som avslutning på sin Eriksgata genom Dlarna. 

I privat ägo sedan 1998
År 1987 fick riksväg ny sträckning utanför Brovallen och besöksantalet på Erik Larsgården minskade snabbt. I slutet av 1990-talet väcktes från politikerhåll förslag om försäljning. Trots många protester röstades försäljningen igenom av kommunfullmäktige i februari 1998. Ny ägare blev lite senare Krylbo-bördige Paul Eriksson, död 2020.

Sedan sommaren 2021 ägs och drivs verksamheten på Erik Larsgården av Fredrik Henriksson och Malin Lindahl, Avesta. 

text skriven av Lars Östlund 2021